Dit weekeinde zijn de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden. Gelukkig zijn dat twee dagen. Zo waren we gisteren bij de Wijngaard Baan waar we een recensie van de rondo wijn over geschreven hebben. Vandaag geen recensie van een wijn, maar meer een verslag over gastvrijheid.

De basis van gastvrijheid is eigenlijk niet veel meer dan het overtreffen van de verwachtingen. Om dan maar bij het begin te beginnen: Wat verwacht je van een wijnproeverij / wijnfeest van een Nederlandse wijngaard? In dit geval de wijngaard Hof van Twente in Bentelo.

  • Wijnen proeven
  • Rondleiding door de ‘fabriek’
  • De wijngaard bekijken

Dat zijn toch wel de essentiële onderdelen en is de minimale verwachting. Gezien de naam ‘wijnfeest’ en de informatie in de aankondiging ligt de verwachting hoger. Immers, er is live muziek en een springkussen, alsmede een hapje.

Heb je daar nu een beetje een plaatje bij, voor jezelf, qua verwachtingen? Want eerlijk is eerlijk, iedereen heeft verschillende verwachtingen.

Gezellige drukte bij wijnfeest Hof van TwenteBij het aanrijden, op de fiets, worden de verwachtingen direct bijgeschaafd. Omhoog om precies te zijn. Het eerste wat we namelijk vanaf het fietspad er naar toe zien, is de geimproviseerde parkeerplaats in de wei. Met afzetlint, parkeerbegeleiding en auto’s. Een heleboel auto’s.

Direct daarna zien we de wijngaard Hof van Twente liggen, en mensen. Veel mensen en dat straalt gezelligheid uit.

De ontvangst

Na onze fietsen geparkeerd te hebben lopen we het Hof tegemoet, waar we zeer hoffelijk en vriendelijk welkom worden geheten, met een proefglaasje Federweißer en een stukje hartige taart wat elkaar aanvult.

Omdat we wisten dat er een entree van €5 gevraagd werd, vroegen we waar de kassa was, om te betalen. “Dat komt later wel, eerst even genieten” was het antwoord.
Waarna we keurig geïnformeerd werden waar we konden betalen, namelijk een meter of 5 verder.

Solaris witte wijn bij wijngaard Hof van Twente

Om alles in goede banen te leiden kreeg je voor die €5 vier munten. Zo kon je zelf bepalen wat je wilde drinken, of eten. Want… er waren drie verschillende kramen (van serieus formaat) met lekkernijen. Allemaal ter plaatse bereid.
Zo was er tapas, hartige hapjes (kaas, worst, salami, parma ham), huisgemaakte uienringen en meer.

De sfeer was geweldig, maar ook gemoedelijk. Gastvrij dus.

Proeven

Als eerste naar de wijnen toe, eens kijken wat Hof van Twente te bieden heeft. In de ontvangstruimte stonden twee heren achter een tafel vol met verschillende flessen wijn te vertellen welke soorten wijnen gemaakt worden en hoe de smaak er van verschilde.

Hier hebben we de verschillende wijnen mogen proeven om op basis daarvan te bepalen van welke wijn we een glaasje wilden drinken. Moeilijke keuze trouwens!

Federweisser wijn met de Dixieland Jazzband bij wijngaard Hof van TwenteFederweißer

Direct bij aankomst kregen we wat Federweißer. Dat is vers druivensap van de eerste persing wat begonnen is te gisten. Omdat dit niet alledaags is hebben we hier een glaasje van genomen. Wijn kan en mag je het niet noemen, aangezien de suikers nog niet vergist zijn. Het is dan ook lekker zoet en heeft 5½% alcohol-gehalte. Verder is het troebel en heb je bezinksel in je glas. Namelijk de gist die in de wijn in wording zit.

Het is wel erg grappig om de smaak van de wijn er al wat in te herkennen. In dit geval wordt er een Solaris witte wijn van gemaakt. Een wijn die we ook geproefd hebben en zeker onze waardering kreeg.

Gastvrijheid

We voelden ons zeer welkom bij deze wijngaard. Mede omdat iedereen erg vriendelijk was, en dan bedoel ik oprecht vriendelijk. Niet van dat commerciële gemaakte. Het soort gastvrijheid waar je graag voor wilt betalen. Juist dat maakt het verschil tussen veel bedrijven, ongeacht welke branche of business ze zich in begeven.

Zo stond er iemand bij de druivenranken te vertellen en vragen te beantwoorden. Verder waren er voldoende bordjes met informatie te vinden. Genoeg om te weten wie/wat/waar, zonder overkill. Je hoeft namelijk niet alles te weten, de essentie is over het algemeen genoeg. Wil je meer weten, dan is even vragen genoeg.

De ambience werd ondersteunt door een Dixieland Jazzband die gezellige muziek ten gehore brachten.

Conclusie

Als je het bovenstaande doorleest kan je eigenlijk maar één conclusie trekken. Gastvrijheid gaat om beleving. Wanneer de beleving van de gast of bezoeker wordt overtroffen, dan zit je goed! Zo simpel kan het zijn.