multifunctionele-horeca-eikel

Na het inspirerende interview met Sterre olde Monnik over zzp’ers in de horeca ben ik benieuwd of het ook haalbaar is om als kostwinner als zzp’ers aan de slag te gaan.

Riske Dekker - multifunctionele horeca eikelInterview met Riske Dekker, multifunctionele horeca eikel

Zo stelt Riske zich aan mij voor. “Wat oneerbiedig!” antwoord ik. “Nee hoor”, zegt hij, “het is gewoon zo. Ik ben kok, kelner, gastheer, eventmanager, adviseur en daarnaast ook vertegenwoordiger in de horeca. Zoiets valt niet ‘als een functie’ te benoemen.

Veelzijdig en dan niet gewoon van alles een beetje, van alles het beste, want wat ik lever is goed, alles van hoog niveau.”

Riske kan goed praten, uit zijn verhalen over evenementen die hij georganiseerd heeft blijkt echter ook dat het niet alleen maar mooie praatjes zijn.

Hij doet oprecht alles wat mogelijk is om de beste te zijn, door open te staan voor alle mogelijkheden en hij geeft ontzettend veel van zichzelf. Een uitje dat al lang van te voren met zijn dochter gepland was gaat bijvoorbeeld niet door om een horecaondernemer uit de brand te helpen. Als een ondernemer vraagt of hij kan komen werken en hij heeft al een opdracht staan dan zegt hij geen nee, maar noemt de naam van een collega zzp’er, waarvan hij weet dat deze dezelfde kwaliteit levert. Soms vraagt een klus om meer mensen en dan werkt hij samen met iemand uit een pool van zzp’ers die hij kent en vertrouwt. Die op hun beurt hem weer vragen.

Door alles aan te pakken, open te staan en vooral niet bang te zijn om buiten zijn comfort zone te stappen leert hij iedere dag wel iets bij om zo continue het beste uit zichzelf te halen.

Waarmee onderscheid je jezelf dan?

Drambuie-15yo-bottle-+-drinkHier hoeft Riske niet over na te denken: “Door aandacht te geven aan de beleving van de gast met een commerciële benadering. Ik zie veel medewerkers in de horeca producten transporteren van A naar B. De gast bestelt en de medewerker zorgt dat de gast dit krijgt. Op deze manier laten ondernemers veel omzet liggen. De kunst is om gasten meer uit te laten geven aan iets waar ze blij van worden. Als je bijvoorbeeld een diner draait, een mooie fles wijn verkopen in plaats van de huiswijn of een leuk verhaal over Drambuie bij de koffie vertellen zodat gasten een digestief bestellen. Het gaat niet alleen om het product, met een verhaal creëer je een beleving waarmee je het verschil maakt voor de gast.”

“Soms is een gebaar voldoende. Bijvoorbeeld bij een condoleance even een kopje koffie als troost. De troostende arm om de schouder, bij wijze van spreken.”

Een vakman is gedreven, ziet werk en doet werk!

Succesvol wordt je niet zomaar. Je moet de drive in je hebben, want er komt veel kijken bij zelfstandig ondernemerschap. Als ik aan Riske vraag wat volgens hem de belangrijkste kenmerken voor een succesvolle zzp’er zijn zegt hij eerst dat de kwaliteit en de gunfactor het allerbelangrijkste zijn. Na even denken komen daar de volgende punten bij:

  • Je moet een ondernemer zijn. Als je aan het begin van je dienst al denkt, nog maar 4 uurtjes en dan kan ik naar huis, dan heb je niet de juiste instelling.
  • Flexibiliteit is erg belangrijk. Zowel in wat je kunt als met je tijd.
  • Investeer in jezelf. Als je niks leert kom je niet verder. (Riske volgt zelf de opleiding Facilitair Management om in de toekomst meer mogelijkheden te scheppen. Als het op je pad komt wil je er klaar voor zijn).
  • Vooruit denken, in periodes dat je erg druk bent met opdrachten moet je ook vooruit denken en werken om de volgende periode te vullen zodat je continuïteit creëert.
  • Je moet zorgen dat je boven aan de bellijst komt bij ieder bedrijf. Dus bij iedere opdracht altijd voor de volle 100 % presteren, zodat ze je graag terug zien. En als ze bellen geen nee verkopen. Dit houdt in dat je je eigen privé afspraken afzegt of een andere goede zzp’er aan kunt bevelen.
  • Je hebt een groot netwerk en een hoge gunfactor nodig, dit moet je opbouwen en dit heeft tijd nodig.
  • Interesse is ook erg belangrijk. Bij iedere opdracht wil je van te voren weten wat het menu is en welke wijnkaart ze hebben, zodat je direct inzetbaar bent. Gelukkig valt er erg veel online te vinden.
  • Discreet zijn is ook heel erg belangrijk. Je kunt het niet maken om over bedrijven “te praten”

Waarom zijn er niet veel meer zzp’ers? Het lijkt zo geweldig!

acqusitie volgens Fokke en Sukke“Waar veel mensen zich op verkijken is al het extra werk dat er bij komt kijken. Je moet namelijk ook zelf je eigen opdrachtgevers binnen halen. Acquisitie is een vak op zich. Je kunt wel een hele goede kok zijn, maar dan ben je nog geen ondernemer, je moet ook nog eens heel goed kunnen verkopen. Hier gaat veel tijd en energie inzitten die je niet direct kunt doorberekenen. Soms heb je tien gesprekken nodig voor je een nieuwe opdrachtgever vindt.

Je bent niet automatisch verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Deze verzekeringen kunnen hoog oplopen. Je bouwt ook geen pensioen op. Om dit allemaal te regelen moet je al heel wat uurtjes werken voordat je iets overhoudt. Als je een stabiele financiële basis hebt (partner met goed inkomen?) kun je overwegen om het risico te nemen je niet te verzekeren. Zodra je de kostwinner bent is verzekeren echter belangrijk.

Daarnaast heb je geen vast inkomen en moet je dus goed omgaan met je liquide middelen. Vooral in de zomermaanden maak ik vaak veel uren. Er zitten dan wel weken bij van 70 uur per week. Deze inkomsten moet je goed verspreiden. Want als je op vakantie gaat heb je geen inkomsten en ook een rustige maand moet je financieel hiermee opvangen.”

Kun je als zzp’ers goed rondkomen?

Riske is verrassend open over zijn financiële planning. “Als kostwinner moet ik gemiddeld 30 uur per week kunnen factureren voor 27,50 euro per uur. In sommige weken lukt dat zonder problemen. Er zijn echter ook maanden dat het erg rustig is in de horeca. Je hebt geen enkele zekerheid.”

Mmm, denk ik, 30 uurtjes werken in de week dat willen we allemaal wel, toch?

“Gemiddeld!”, zegt Riske. “In je vakantie heb je geen inkomsten. En de meeste uren moeten uit het weekend komen. Dat houdt in dat je alle weekenden en feestdagen werkt.”

Dat zijn dan de uren die je factureert. De uren die je aan acquisitie besteedt, je administratie, de reistijden en de eigen cursussen en trainingen komen daar natuurlijk allemaal nog bij.

Wat heeft het eigen ondernemerschap boven de veiligheid van een baan

“Het geheel, de afwisseling.  Zo kan het zijn dat je maandag ergens een lunch werkt, dinsdag in de keuken staat, woensdag een condoleance draaien, donderdag op pad voor acquisitie, vrijdag een catering partij lopen, zaterdag kelneren en zondag een vader-dochter dag” (die helaas afgezegd wordt om een horeca ondernemer uit te brand te redden). “Maar ook de voldoening; ieder uur wordt betaald en het gevoel dat het je eigen keuze is.”

Dat zie ik ook wel zitten

Ik hoor het je denken. Dat lijkt me ook wel wat. Lekker eigen baas, doen waar ik zin in heb, wanneer ik het wil. Realiseer je je echter wel dat er ook heel veel onzekerheden aan vast zitten.

Je kunt niet meer “vrij vragen” voor een familiefeestje, ziek zijn is een ramp: voor jezelf!

Geen recht op een WW uitkering als het tegen zit of als je stopt.

Ook niet leuk; je bent afhankelijk van veranderende wetgevingen. De zzp’ers liggen op dit moment onder vuur bij de belasting. Deze wil de ondernemerskorting bij de zzp’ers schrappen. Dat houdt in dat je bijna de helft van je inkomsten moet reserveren voor je inkomstenbelasting aan het einde van het jaar.

Verzekeraars vragen enorme premies als je een beetje zekerheid af wil kopen.

Uiteindelijk blijft er netto niet zo heel veel meer over als op een basis horeca salarisstrookje.

Daarnaast heb je te maken met oneerlijke concurrentie van zwartwerkers die er voor bijvoorbeeld €10 te vinden zijn. Zij bieden kwalitatief meestal niet hetzelfde en omdat ze geen belasting betalen “lijken” ze erg goedkoop. De boetes bij controle zijn echter enorm en het risico niet waard.

Redenen genoeg om de zekerheid van je vaste baan even heel erg te gaan waarderen als je die hebt!