Creatief-met-bloemen

Een kale tafel in een restaurant vind niemand leuk. Daarom staan er vaak bloemetjes op. In een vaasje of met een pot. Groot of klein. Het kleed het interieur wat aan en geeft over het algemeen een positief, vriendelijk gevoel bij de gasten.

Plastic of echt?

De keuze die daarbij om de hoek komt kijken is het gemak van plastic nepbloemen, of het chique van echte, geurende bloemen.

Geen makkelijke keuze. Echte bloemen zijn mooier, kan je veel vaker afwisselen en je hoeft ze niet af te stoffen! Alleen wil je wel graag dat de bloemen er netjes en verzorgd uitzien. Dat betekent dat ze regelmatig ververst moeten worden.

Geen probleem als je 15 tafeltjes hebt, maar wat nou als dat er 80 zijn….? En hoe vaak is het nodig om ze te vervangen? Vroeger bleven bloemen op de vaas rustig 10 dagen goed. Dat lukt niet zo vaak meer.

Nieuwe bloemen op tafel

Potje met nepbloemenIn de horeca worden echte bloemen over het algemeen wekelijks ververst, vaak in het begin van de week omdat er dan de beste aanvoer van nieuwe, verse bloemen is.

Verse bloemen op tafel is wel iets duurder, maar, dan heb je ook wat! De gast weet dat immers te waarderen. Toch?

Plastic bloemen van kwaliteit

Het valt nog te bezien of de gast het altijd waardeert als er verse bloemen gebruikt worden. Na 6 dagen zien ze er vaak toch wel verdrietig uit. Of vallen de eerste bloemblaadjes al naar beneden.

Gelukkig zijn de nepbloemen van tegenwoordig van dusdanige kwaliteit, dat ze prima te gebruiken zijn. Mits er bij de aanschaf goed voor betaald wordt. Er is wel degelijk een prijs/kwaliteit verschil.

Bovendien hoeven niet alle nepbloemen van plastic te zijn. Ook met zijde wordt heel veel bereikt. Zo veel zelfs, dat bloemenkenners zich er in vergissen.

Gast heeft liever echte bloemen

Zo gebeurde het dat een gast tijdens een gesprek met een medewerker van een niet-nader-te-noemen etablissement zich lovend uitsprak over de locatie. Ze was erg tevreden over de dienstverlening, de vriendelijkheid en de kwaliteit van het eten.

Toch had deze dame, type beetje chique, nog wel een suggestie.
Het zou zo fijn zijn als er hier in het etablissement echte bloemen op tafel zouden staan.

Kunstbloemen-voor-op-tafel

Prettig gesprek over bloemen op tafel

De dame in kwestie vond het namelijk zonde dat ze steeds vaker “van die plastic nepbloemen” zag staan bij restaurants. De medewerker gaf aan dat die het daar volledig mee eens was, die houdt zelf ook van echte bloemen op tafel.

Toch kon de medewerker prima begrijpen dat restaurants steeds vaker uitwijken naar kunstbloemen. Het gemak dat het brengt, zeker in een grotere organisatie, het verschil in de kosten en bovendien het voorkomen van verlepte stukjes op tafel. Soms zo vergaan dat je het type bloem niet meer kan herkennen.

De dame gaf aan dat ze er verstand van had, ze zat immers zelf in de bloemen. Dan zie je al gauw het verschil tussen echt en nep. Juist daarom vertelde ze aan de medewerker dat ze het jammer vond dat er geen echte bloemen op het tafeltje stonden.

De kwaliteit van kunstbloemen is steeds beter

begonia-in-potVan binnen begon de medewerker te glimlachen. Want deze dame, uit het vak en met een lichte air, gaf aan dat ze constateerde dat er kunstbloemen op tafel stonden.

De medewerker gaf een vrolijke wending aan het gesprek. Want, zo vertelde die op correcte wijze, gelukkig hadden zij wѐl echte bloemen op tafel staan.

 

De dame keek in ongeloof. Pakte vervolgens de echte bloem met volle hand vast en kneep er eens even goed in. Een wonder dat de bloem dat overleefde, maar goed.
Vol ongeloof moest deze dame erkennen dat het bloemetje echt was.

Tja – als zelfs de experts het verschil niet meer kunnen zien tussen echte bloemen en kunstbloemen, dan is het geen schande om als horeca ondernemer (goede!) kunstbloemen op tafel te zetten.