Wijngaard Baan - WierdenDit weekeinde zijn de Open Dagen Nederlandse Wijngaarden. Inderdaad, ook in Nederland wordt wijn gemaakt!

Het is lekker weer, daarom de fiets gepakt voor een tochtje door het mooie Twente, onze achtertuin zeg maar.

De bestemming is Wijngaard Baan in Wierden. Een Nederlandse wijngaard van 3 hectare waar 6 verschillende wijnen gemaakt worden van ondermeer de Regent, Johanitter, Rondo, Phoenix en Frühburgunder.

Tijdens ons bezoek en rondgang door de wijngaard hebben we ons verbaasd over de hoeveelheid blad die nog aan de ranken zit. De druiven zitten hierdoor meer in de schaduw dan wij gewend zijn. Zou dit invloed hebben op het suikergehalte?

De Rondo druif bij Wijngaard BaanEr hangen heel wat mooie trossen, ondanks de aanwezigheid van wat schimmel her en der. Erg vervelend voor de wijnboer, aangezien er vanaf 6 weken voor de oogst niet meer gespoten mag worden. Verlies van druiven, wat best zuur is.

De Rondo wijn

Wij besluiten de rondo wijn te proeven. Hij wordt geadverteerd als een volle rode wijn met hout, geschikt voor vlees- en wildgerechten.

Rondo: een stevige wijn die het prima doet bij een goed stuk (wild) vlees, bij de BBQ of een pittige kaas.

Recensie

De Rondo wijn van Wijngaard BaanDe wijn is donker, erg donker. Het is zelfs moeilijk te zien of hij wel helder is. Gelukkig straalt het zonnetje volop en tegen het licht zien we een mooie heldere wijn. Hij traant licht in het glas en draait mooi rond.

De neus is lekker. Het hout ruik je er al wat boven uit, aangevuld met iets fruitigs. Veelbelovend kijken we elkaar aan om de proef op de som te nemen.

De eerste reactie na geproefd te hebben van de rondo is: anders, verrassend. Gezien de kleur verwacht je een wat zware droge wijn. Dat vinden we niet terug in de afdronk.

Deze wijn heeft niet direct een vol boeket, hij bestaat eerder uit een combinatie van ingrediënten die je enigszins achter elkaar waarneemt. Zo begint het met een vleugje hout, direct gevolgd door bosbes. De smaak blijft niet lang hangen en wordt opgevolgd door een beetje kers.

En dan is die weg. De smaak verdwijnt, het is net alsof het vervaagt. Onze indruk is dat de wijn snel ‘verwaterd’. Dat is wel in lijn met het feit dat de smaken één voor één achter elkaar los komen. Wel jammer dat die combinatie die het oplevert niet in de mond blijft.

Mogelijk dat het anders uitvalt in gezelschap van een lekker stuk wildzwijn of ree, echter konden we dat niet ervaren om 15.00 uur des middags.

Ervaring

De ervaring van deze rondo wijn uit Twente is gematigd positief. De wijn is zuiver van smaak en verrassend qua samenstelling, echter weet hij ons net niet te overtuigen omdat het pallet te snel verdwijnt. Jammer eigenlijk, het is nu niet meer dan een zes-en-halfje. Ondanks het feit dat een Twentse sommelier deze wijn niet als een Nederlandse wijn had ingeschat. Hij dacht eerder dat hij afkomstig was uit het Rhône-gebied. Op zich een compliment natuurlijk.

De rest van de ervaring tijdens de Open Dag bij Wijngaard Baan is gemengd. Vrijwel alles was toegankelijk en we konden vrij rondlopen. Alleen wordt de indruk niet gewekt dat men je wilt verrassen, versteld doen staan. Zo staat er half voor de wijnpers een grote kärcher hogedrukreiniger. Prima dat je alles schoon houdt, maar zet je gereedschap niet vooraan in de ruimte waar je bezoekers van een Open Dag komen. Ook op de flessen vulmachine lag een stuk gereedschap wat er niet thuis hoorde. Dat geeft een wat slordige indruk.

Het bezoek aan Wijngaard Baan was uitermate gezellig en interessant. De wijn verrassend en anders. Echt overtuigend was het helaas niet.

Wil je zelf een keer deze wijngaard bezoeken, dan kan dat. Kijk gewoon even op de website van Wijngaard Baan te Wierden wanneer je welkom bent.